A redőnyök szerepe télen

FPRedőny Árnyékolástechnika FPRedőny Árnyékolástechnika :: 2021.08.30.

Mind a műanyag redőnyök, mind az alumínium redőnyök esetén ki szoktuk emelni, hogy jó hőszigetelőképességgel rendelkeznek, és ezért nyáron hűvösen tudjuk tartani otthonunk belső tereit. Amit viszont ritkábban említünk, hogy ezek az árnyékolók télen is jó szolgálatot tesznek, így nem csak időszakosan élvezhetjük ki előnyeiket.

Jól szigetelnek

Míg nyáron a műanyag redőnyök és alumínium redőnyök a külső hőtől védenek, télen a belső hőt tudjuk tovább benttartani. A teljesen leeresztett redőnyök ugyanis egy extra szigetelőréteget képeznek a nyílászáróknál, így nehezebben szökik el a meleg otthonunkból. 

Egy jó minőségű alumínium redőnnyel, egyes mérések szerint akár 30%-kal is csökkenthető a fűtésszámla, de egy egyszerűbb műanyag redőny esetében is már a kedvező változások érzékelhetők a rezsiköltségeken.

Nagyszerűen védik a nyílászárókat

Télen közvetlenül érheti a fagyos szél, a hó, az eső, a havaseső a nyílászáróinkat, amik ezektől az időjárási viszontagságoktól tönkremehetnek. 

Bár nagyon szép látvány a jégvirág az ablakokon, valójában ablakunk szigetelésének haláltusájában gyönyörködünk ilyenkor: a túl hideg üvegfelületre kicsapódik a pára, ami aztán a hideg levegőtől áthült üvegfelületen megfagy. A pára befolyhat a tömítésekbe, szigetelések közötti apró résekbe, és megfagyva egyszerűen szétfeszítheti azokat. 

Egy idő után azt fogjuk észrevenni, hogy a tömítések tönkremennek, repedezettek, töredezettek lesznek.

Ezt azonban könnyen elkerülhetjük, ha kihasználjuk a műanyag redőnyök vagy alumínium redőnyök fentebb említett szigetelő hatását. Az extra szigetelő réteg megvédi a fagyos levegőtől a nyílászáróinkat, így hosszabb élettartamot garantálva számukra.

Extra védelmet nyújtanak

Természetesen ezt a funkciójukat nyáron is betöltik, de jó ha tudjuk, télen is távol tudjuk tartani a kíváncsi tekinteteket vagy az illetéktelen behatolókat otthonunktól, még akkoris, ha éppen nem vagyunk otthon, mert éppen a szülőket/nagyszülőket látogatjuk meg Karácsony idején.