Fehér vagy színezett műanyag redőnyt válasszak?

FPRedőny Árnyékolástechnika FPRedőny Árnyékolástechnika :: 2021.08.30.

Az árnyékolástechnika fejlődésével manapság már különböző színekben, sőt akár fahatású műanyag redőnyt is tudunk vásárolni otthonunk nyílászáróira, és habár egyre több helyen látni a homlokzat színéhez passzoló műanyag redőnyök, még mindig a fehér a legelterjedtebb. Mik lehetnek az okok?

A fehér szín költséghatékony

Amikor redőnycsere vagy redőny felszerelés előtt állnak a magyar ingatlantulajdonosok, akkor a legtöbben a redőnyökön spórolnak: megelégednek az egyszerű, fehér színű, gurtnival mozgatható, műanyag redőnyökkel

És habár a fehér színű műanyag redőny a legtöbb homlokzaton jól mutat, ám vannak olyan esetek, amikor egyenesen vétek ilyet használni. Például egy régebbi parasztházon kifejezetten nem esztétikus ezt a megoldást választanunk.

A fehér szín jobban szigetel

Egyszerű fizikai jelenség is befolyásolja, hogy legtöbben inkább a fehér szín részesítik előnyben. Egy fehér színű tárgy több napfényt és hőt ver vissza, ezáltal lassabban melegedik át, mint sötétebb árnyalatú társai. 

Így bár lehet, hogy ugyanannyi fényt fog meg, mint egy sötétbarna színű, a fehér színű műanyag redőny mögött tovább marad hűvös.

A fehér szín nem fakul

Szerencsére manapság nagyon ritka, hogy a színezett redőnyök idővel fakuljanak. Bár az is igaz, hogy a nagyon olcsó, rossz minőségű redőnyök esetében sajnos ez a jelenség még mindig megfigyelhető. Ezért sokan, érthető okokból, nem akarnak kockáztatni, és egyszerű fehér színű műanyag redőnyt választanak.