Mi lehet a redőny baja? - Ezek a leggyakoribb meghibásodások okai

FPRedőny Árnyékolástechnika FPRedőny Árnyékolástechnika :: 2021.08.30.

A redőnyök alapvetően megbízható árnyékolástechnikai megoldások, amelyek megfelelő odafigyeléssel, akár évtizedekig is kiszolgálhatnak minket. Természetesen, mint minden működő szerkezet ez is elromolhat. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük Önöknek a leggyakoribb meghibásodások okait. 

Elöljáróban fontos megjegyezni, hogy bármilyen hibát is észlel, ha nem biztos a dolgában ne kezdje el megszerelni. A redőnyökről bár sokszor írtuk, hogy kiforrott, és egyszerű technológiák, de egy laikus számára bonyolultak lehetnek, és néha a nem szakszerű javításokkal csak további kárt okozhatnak a szerkezetben.

Elszakadó gurtni

Nem véletlenül van az első helyen, hiszen a hazánkban legelterjedtebb kézi mozgatású redőnyök esetében leggyakrabban fellépő hiba a gurtni elszakadása. Ez nem is csoda, hiszen a gurtnit bár eléggé strapabíró anyagokból készítik a gyártók, mégiscsak ez van a legtöbb terhelésnek és kopásnak kitéve. Ezért nem meglepő, ha a sok igénybevételtől idővel az anyag elnyúlik, elrojtosodik majd elszakad. A gurtnik átlagélettartama olyan 8-10 évre tehető. Fontos megjegyezni, hogy ha azt érzékeljük, hogy a gurtni már rojtosodik mindenképp hívjunk szakembert, aki kicseréli az alkatrészt. Az elszakadó gurtni miatt leszakadó redőnypalástban és lamellákban ugyanis további károk keletkezhetnek.

Nálunk a gurtnicsere csak 8000Ft, így ha azt veszi észre, hogy gurtnija kopott vagy elszakadt hívjon minket bátran!
+36 20 930 98 30

Nem lehet leengedi a redőnyt

Ha azt tapasztaljuk, hogy a redőnypalást nem engedhető le teljesen, vagy ferdén áll, az minden esetben belső szerkezeti problémát jelez. Ennek hátterében számtalan hiba lehet, kezdve a vezető alkatrészek törésétől, egy vagy több redőnyléc elmozdulásáig. A hiba pontos kiderítéséhez mindenképp szakember segítségét kell kérnünk, aki - ha szükséges - megbontja a tokozatot, és megvizsgálja a szerkezetet.

Nem lehet felhúzni a redőnyt

Azt is tapasztalhatjuk, hogy nem tudjuk felhúzni a redőnyt, pedig láthatóan a gurtninak semmi baja nincs. Ilyenkor a legtöbbször annyi történik, hogy az orsóról lecsúszik a gurtni, amit házilag is tudunk orvosolni. Ritkább esetben előfordulhat, hogy valamely vezetőalkatrész meghibásodásából fakadóan nem lehet felhúzni a redőnyt.

Akadozik a redőny felhúzása, leengedése

Ez leggyakrabban akkor szokott előfordulni, ha a lécbevezetők megsérülnek vagy eltörnek. Ilyenkor beakadhatnak a redőnylécek szélei a meghibásodott lécbevezetőben, és így kisebb-nagyobb akadozást érezhetünk a redőny mozgatása közben.

Teljes felhúzás után a redőny nem engedhető vissza

Ez leggyakrabban akkor fordul elő, ha a teljes redőnypalást beszaladt a redőnytokba, ami annyira megfeszült, hogy eldeformálódott vagy elrepedt, és ilyenkor már nem tudjuk visszaengedni.