Redőny takarítási kisokos - Hogyan takarítsuk a redőnyt?

FPRedőny Árnyékolástechnika FPRedőny Árnyékolástechnika :: 2021.08.30.

A redőnyök, mint külső árnyékolók ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, és a különböző környezeti szennyeződéseknek. Fontos, hogy időnként, megfelelően áttakarítsuk a szerkezet elérhető elemeit.

A belső részek takarítása a legegyszerűbb feladat, hiszen az könnyen hozzáférhető, ám a külső részeknél bajban lehetünk. 

Általánosságban azonban elmondható, hogy a redőnyöket nem kell leszerelni a helyükről a takarítás ideje alatt, hiszen ezek szakember által beállított eszközök. Elképzelhető, hogy a redőnypalástot könnyen szét tudjuk szedni, de már nem fogjuk tudni ugyanúgy visszatenni. Illetve ha sikerül is, semmi garancia nincs rá, hogy a redőny ugyanúgy fog működni mint korábban. Előfordulhat ugyanis, hogy visszahelyezés után a lamellák elcsúszhatnak, amik akadályozni fogják a megfelelő működést.

Ne használjunk vegyszereket!

Mindig egyszerű, vegyszermentes langyos vízzel tisztítsuk a redőnyünket. A különböző tisztító-, és súrolószerek csak felsértik a lamellákon megtalálható védőrétegeket, így idővel azok komolyabban is károsodhatnak.

Mindig függőlegesen takarítsunk!

Lehetőleg kerüljük a vízszintes irányú törlőmozgásokat, ugyanis ilyenkor előfordulhat, hogy a lamellák kicsúsznak a helyükről, mivel nincsenek felszerelve az ezt megakadályozó csúszásgátló elemekkel.

Belső részek takarítása

Ez a legegyszerűbben kivitelezhető takarítás, tavasszal vagy ősszel a nagytakarítás idejére időzítve egyszerűen húzzuk le a redőnyt, tárjuk szét az ablakokat, kapcsoljunk villanyt és a fent leírt módon, vizes ronggyal, függőlegesen törölgetve tisztítsuk meg a redőnypalástot. Száradás után végeztünk is munkánkkal.

Külső részek takarítása

Ha családi házban élünk, és elérhető magasságban van a redőny, akkor viszonylag egyszerűbb a dolgunk. A leeresztett redőnypalástot, vizes ronggyal, függőleges mozdulatokkal megtisztítjuk. Ha elérhető számunkra a redőny, érdemes a lefutókat is kitakarítani, majd száradás után egy kis WD40-nel gondoskodni a redőny megfelelő csúszásáról.

Amennyiben többemeletes társasházban, vagy emeletes családi házban élünk, akkor a külső takarítástól tekintsünk el, hiszen balesetveszélyes is lehet. A jobb minőségű redőnyök gyárilag öntisztuló bevonattal vannak ellátva, így ezekkel legtöbbször semmilyen dolgunk nincs.