A redőnyök szerepe otthona védelmében

FPRedőny Árnyékolástechnika FPRedőny Árnyékolástechnika :: 2022.03.07.

Redőnyök esetén csak kevés vásárló gondol a praktikum, az esztétikum mellett a biztonságra is, pedig a redőnyöknek kiemelt szerepük lehet otthonunk védelmében. Valahol érthető ez a hozzáállás, hiszen megvannak az erre specializált biztonságtechnikai eszközök, valamint a redőnyök ilyen jellegű funkciója elenyésző lehet ezekhez képest. Ám, mi mégis úgy gondoljuk, hogy mindenképp szót kell ejteni, és ki kell hangsúlyoznunk a redőnyök védelmi funkcióját is.

Itt most ne csak arra gondoljunk, hogy ha nem látják kintről az újonnan vásárolt lapos tévénket, akkor nem keltjük fel az illetéktelenek figyelmét. Ennél sokkal többről van szó.

Az ingatlanok leggyengébb pontjai egyértelműen a nyílászárók, nem véletlen, hogy már léteznek biztonságos bejárati ajtók, amelyek megnehezítik az ingatlanba történő bejutást. Az üvegfelületek pedig kifejezetten kedvelt célpontjai a behatolásnak, hiszen könnyedén betörhetők, vagy akár vághatók attól függően, hogy a betolakodó hangosabb vagy halkabb bejutási módszerrel dolgozik.

Ezért lényegében bármi, ami az üvegfelület szabad hozzáférését gátolja, csökkentheti a betörési kedvet. Hiszen a redőnyöktől csak nagyon hangosan, és lassan lehet megszabadulni. Ez pedig igen kedvezőtlen a betörők számára. Így, ha olyan környéken lakunk, ahol a nagy zaj felkeltheti mások figyelmét, és ezzel nő a lebukás veszélye, akkor már önmagában a redőny puszta megléte is elriaszthatja az illetékteleneket a próbálkozásoktól. 

Azonban általánosságban elmondható, hogy a műanyag redőnyök csak korlátozottan alkalmasak a betörők feltartására. A műanyag redőnyöknél az alumínium redőnyök sokkal biztonságosabbak. Hiszen a fém alapanyaguk, valamint a lécek közé töltött hőszigetelő anyag kombinációja miatt tovább ellenállnak a behatolási kísérleteknek. A fém felület megrongálásához csak hangosan lehet neki kezdeni, így szinte lehetetlen észrevétlenül átjutni rajtuk.

Az alumínium redőnyök ráadásul gyárilag rendelkeznek egy feltolás elleni védelemmel, ami meggátolja, hogy a teljes redőnypalástot fel lehessen tolni. Bár a műanyag redőnyökhöz is kaphatók mindenféle megoldások, ezek nem vetekednek a gyárilag beépített feltolás elleni védelmi mechanikákkal.

Ezeken felül az alumínium redőnyökhöz rendelhetünk mozgató motort is, ami nem csak a kényelmet szolgálja. Előfordulhat, hogy tolvajunk képzett, és a nálunk lévő értékek mindenképpen kellenek neki, ezért a feltolás elleni védelmet ki tudja játszani. Ám a motorizált alumínium redőnyökön még ő sem tudna átjutni, hiszen a mozgató motorba épített fékszerkezet ezt megakadályozza.