Redőnyök utólagos motorizálása

FPRedőny Árnyékolástechnika FPRedőny Árnyékolástechnika :: 2022.03.07.

Egyre többen vásárolják új redőnyüket mozgató motorral, vagy kérik a korábbi redőnyük utólagos motorizálást, ami nem meglepő tendencia, hiszen a motorizációval jóval kényelmesebbé válik a kezelése és az elektromotorba épített fékszerkezet által a betörők se juthatnak be otthonunkba. Ráadásul a redőnyök motorizációja nem luxus többé, hiszen csak egy minimális költségről van szó, így érthető, hogy miért érdeklődnek évről-évre egyre többen a technológia iránt.

Habár kétségtelen, hogy a redőnyök motorizációja egyre elterjedtebb, azonban ki kell emelni, hogy nem minden redőny motorizálható utólag sajnos. Két nagyon fontos szempontot kell figyelembe venni, utólagos motorizáció esetén:

  • a redőnyök arriterezése, amely megakadályozza a redőnylécek elmozdulását oldalirányban
  • a redőnyszekrényhez elvezetett elektromos hálózat kiépítettsége

Néhány esetben előfordulhat az is, hogy nincs elég hely a redőnyszekrényben a motor utólagos elhelyezéséhez, de ilyen általában csak a régebbi típusú redőnyöknél szokott előfordulni.

Az arriterezés a modern redőnyöknél már gyári kiegészítő, de előfordulhatnak olyan esetek, amikor ez hiányzik.

Miért fontos a redőny arriterezése?

A redőny arriterezése megakadályozza, hogy a redőnylécek elcsússzanak, ezáltal nem tud elakadni a redőny a sínben. Motorizáció előtt mindenképp ellenőrizni kell ennek állapotát, hiszen míg kézi mozgatás esetén érezzük, hogy mikor akad el a redőny és engedhetünk a gurtnin, addig egy mozgató motor - érzékelők híján - túlfeszítheti a gurtnit, ami elszakadhat, vagy akár a redőnylécben és a sínben tehet helyrehozhatatlan károkat.

Műanyag redőny is motorizálható?

Alapvetően igen, de ez sok tényezőtől függ. A műanyag redőnyöknél ritka a gyári arriterezés, így azt utólag kell pótolni, amikkel viszont rengeteg probléma szokott lenni. Alumínium redőnyöknél ez a probléma nem áll fent, így ott sokkal könnyebb dolgunk van. Műanyag redőnyök utólagos motorizációja esetén minden esetben szükséges a helyszíni szemrevételezés.

Hogyan zajlik az utólagos motorizáció?

A redőnyök utólagos motorizációja során a redőnypalástban megtalálható tengelyt lecseréljük egy hosszabb, hatszögletű horganyzott kivitelre, és a szekrényben elhelyezzük a mozgató motort a tengely végére. Előfordulhat, hogy redőnyünkben már eleve ilyen tengelyt szereltek be, de motorizáció előtt mindenképp érdemes a cserét megejteni, hiszen ezek a gyári megoldások gyakran rövidebbek a kelleténél.