Így lesz hosszú életű a redőnye

FPRedőny Árnyékolástechnika FPRedőny Árnyékolástechnika :: 2021.08.30.

A mai, modern műanyag redőnyök és alumínium redőnyök esetében nagyon ritka, hogy valamilyen anyag vagy gyártási hiba miatt menjenek tönkre. A legtöbbször a nem megfelelő beépítés és használat miatt romlanak el egy idő után. Viszont némi odafigyeléssel meghosszabbíthatjuk redőnyünk élettartamát.

Mivel idehaza főleg a kézi működtetésű redőnyök terjedtek el, ezért mostani bejegyzésünkben az ilyen típusú redőnyök használatához adunk néhány tanácsot.

A kézi mozgatású redőnyök esetén figyeljünk oda, hogy felhúzás és leengedés közben egyenletesen mozgassuk a redőnyt, ne csináljunk hirtelen mozdulatokat, és főleg ne rángassuk! Hiszen a rángatás mind a gurtnit, mind a teljes belső szerkezetet is súlyosan megterheli.

Használat közben arra is figyeljünk oda, hogy a mozgatáshoz használt zsinórt, mindig a tokszerkezettel merőlegesen tartsuk. Ellenkező esetben ugyanis a gurtni melléfuthat, ezáltal maga a gurtni károsodhat, és a redőnyt nem tudjuk majd felhúzni.

Ha a redőnyünk beragadt soha ne kezdjük el teljes erőnkből rángatni. Persze előfordulhat, hogy egy elakadást egy kisebb kézmozdulattal el tudunk hárítani, de ha már nagy erőket kell kifejteni, ott bizony komoly elakadásról beszélhetünk, és a rángatással csak tovább súlyosbíthatjuk a szerkezeti elemek sérülését.