Redőny karbantartási tippek - Így vigyázhat a redőnyére

FPRedőny Árnyékolástechnika FPRedőny Árnyékolástechnika :: 2021.08.30.

A redőnyök is, mint minden használati eszköz igényli, hogy bizonyos időszakonként karbantartsuk, ellenőrizzük és biztosítsuk a megfelelő működését. Sajnos sokan ezt elfelejtik megtenni, pedig pár egyszerű lépéssel akár évekkel is meghosszabbíthatjuk redőnyünk élettartamát és hibamentes működését.

Alaposan mossuk le!

Ha családi házban élünk, mindenképp érdemes bizonyos időszakokban kívülről is letakarítani a redőnyünket. Értelemszerűen egy többemeletes társasház esetén nem ajánlott, sőt életveszélyes is a redőny külső takarítása.

Tavasszal és ősszel mindenképp érdemes a redőnyöket alaposan portalanítani. Mivel normál esetben nem éri őket eső, ezért nem tudnak önmaguktól megtisztulni, így a szennyeződések eltakarításáról nekünk kell gondoskodni.

A lamellákra és leginkább a palástra rakodó por és szennyeződések idővel bekerülhetnek a mozgató szerkezetbe is, amely később komolyan akadályozhatja a redőny működését.

A lamellákat és a palástot tehát tavasszal és ősszel egyszerű langyos vízzel, hozzáadott mosószer és egyéb vegyszerek nélkül töröljük át.

Figyeljünk továbbá arra is, hogy függőlegesen töröljük át! Ha vízszintesen töröljük előfordulhat, hogy a lamellák elmozdulnak.

Pucoljuk ki a lefutókat!

A redőnyök úgynevezett lefútókon közlekednek, ezek oldalra felszerelt sínpárok, általában kefékkel ellátva. Ezeket is érdemes kipucolni nedves ronggyal, majd száradás után némi WD40-nel átfújni, hogy a palást könnyebben csússzon.

Ellenőrizzük a gurtnit!

A redőnyök leggyakoribb meghibásodásának oka a gurtni szakadása, de általában ilyenkor már komoly a baj. Megelőzhetjük a redőny szerkezet komolyabb sérülését, ha már akkor szakembert hívunk, ha azt látjuk, hogy a gurtni rojtosodik. 

Nálunk a gurtnicsere 9000 Ft-ba kerül, így ha azt érzi, hogy a redőny gurtnija kezd elhasználódni, és szeretné szakemberre bízni a cseréjét, akkor keressen minket bizalommal.

+36 20 930 98 30

Hallgassuk meg mozgatás közben!

Még a legjobb minőségű, prémium redőnyök is idővel veszítenek hangtalan működésükből, ami a természetes elhasználódásukból fakad. Bár nem minden redőny működik hangtalan, de ha azt vesszük észre, hogy fura, recsegő, kattogó, fémesen csikorgó hangokat hallatt a redőnyünk, mindenképp hívjunk szerelőt, ugyanis ezek komolyabb problémákat is jelezhetnek.