Mitől függ a redőny ára?

FPRedőny Árnyékolástechnika FPRedőny Árnyékolástechnika :: 2021.08.30.

Egy redőny végleges ára számos tényező függvénye, amikkel ráadásul sokan nincsenek is igazából tisztában, ami nem probléma, hiszen nem mindenki foglalkozik naponta redőnyökkel. Ebben a bejegyzésünkben összeszedtük azokat a főbb paramétereket, amik befolyásolják a redőnyök árait.

Alapanyag

A legnagyobb részben attól függ a redőny végleges ára, hogy milyen alapanyagból készül. Nálunk műanyag redőnyök és alumínium redőnyök közül válogathat. A műanyag redőnyök olcsóbb, ám kevésbé tartós megoldást nyújtanak az alumínium redőnyökkel szemben. Ha legköltséghatékonyabb megoldást szeretnénk választani, akkor egyszerű, fehér színű műanyag redőnyt érdemes beszereltetni.

Általánosságban elmondható, hogy az alumínium redőnyök tartósabbak (élettartamuk akár 40-50 év is lehet), jobban szigetelnek és jobban védenek az illetéktelen behatolókkal szemben, mint a műanyag redőnyök. Ezeket a tulajdonságokat természetesen meg kell fizetnünk. Így, ha pénztárcánk engedi, mindenképp alumínium redőnyt válasszunk!

Tokszerkezet

A tokszerkezet kialakítása szintén fontos tényező a végleges ár alakulásában. Kétféle tokszerkezet közül választhatunk a külső tokos és a vakolható tokos megoldásuk közül, igaz a vakolható tokos kialakítás nem minden esetben éri meg. 

A vakolható tokos redőnyök legnagyobb hátránya, hogy ha már meglévő ház felújításánál szeretnénk ilyen megoldást kialakítani, akkor az rengeteg átalakítással, munkával, idővel és így pénzzel jár. Hirtelen ötlettől vezérelve ezért semmiképp se vásároljunk vakolható tokos redőnyöket, mindig készítsünk pontos költségtervet, és vizsgáljuk meg, hogy megéri-e számunkra a keletkező extra költségeket.

Így elmondható, hogy vakolható tokos redőnyt elsősorban újépítésű ingatlanoknál érdemes kérni, ahol a kivitelezők már úgy alakítják ki a nyílászárók helyeit, hogy ezek beépítése lehetséges legyen.

Ezzel szemben a külső tokos megoldás olcsóbb, bárhol használható és mivel különböző kialakításokban és színekben is kaphatók ezért esztétikailag sem ront már annyit az összképen.

Méret

Természetesen a redőnyök árát befolyásolja a redőny végleges mérete: minél nagyobb területű, annál drágább. Figyeljünk azonban arra, hogy a méret növekedésével nem csak az alapanyag ára emelkedik, hanem a beépítési költség is növekszik, illetve szükséges lehet egyéb mechanikai megoldás beszerelésére is.

Színezés

Néhány alapszíntől eltekintve a legtöbb esetben az egyéb színekre történő átszínezés extra költségeket von maga után, ami akár tetemes tétel is lehet a végösszegben. Itt az ár attól is függ, hogy palettáról, tehát előre megadott színekből választunk, esetleg egyedi keverésű színt szeretnénk.

Motorizálás, automatizálás, okosítás

A redőnyök árcéduláját nagyban megdobhatja, ha motorizálást és/vagy automatizálást szeretnénk beépíteni. Ma már nem számít akkora luxusnak, ha motorizált redőnyszerkezetet szeretnénk, de elmondható, hogy nem is olcsó mulatság. Így általában  ez az első tétel, amit kihúznak a megrendelők, hogy spóroljanak a költségeken. 

Azonban, ha van rá lehetőségünk, érdemes elgondolkodni a motorizáláson.