Hogyan spóroljon rezsit redőnyökkel?

FPRedőny Árnyékolástechnika FPRedőny Árnyékolástechnika :: 2022.07.28.

A nemrég a kormány által bejelentett rezsicsökkentés módosítása miatt sokan kénytelenek átgondolni eddigi energia fogyasztási szokásaikat, és spórolni kényszerülnek. A fűtési szezonban valószínűleg többen fogják lejjebb csavarni a gázkazán vagy konvektorok fokozatait. 

Ám bármilyen meglepő, minimális beruházással sokat tehetünk a fűtési költségek csökkentése érdekében, és ezt a legkönnyebben külső árnyékolók beszerelésével érhetjük el.

A redőny szerepe a szigetelésben

A redőnyök az ablakok előtt elhelyezkedve egyfajta extra védelmi vonalat képeznek az üvegfelület előtt, amelynek így növelhető a szigetelő képessége. Egy rendesen felszerelt, megfelelően használt és karbantartott külső árnyékoló akár 4-5 fok különbséget a helyiség belső és a külső hőmérséklet között, ami már sokszor elegendő szokott lenni a komfortérzet növeléséhez.

Ha egy redőnyt teljesen leeresztünk, akkor az egy közel hézagmentes felületet képes eredményezni az ablaküveg előtt, közötte egy újabb rétegnyi levegővel, ami messze nem lesz olyan hideg, mint a kinti hőmérséklet. Ez azt jelenti, hogy a kinti hidegnek legalább két vaskos légkamrán kell keresztülverekednie magát ahhoz, hogy lehűtse a benti hőmérsékletet, és ugyanez fordítva is igaz.

A redőny szerepe télen

Télen a kinti hideg levegő ugyanis a lehúzott redőny miatt nem éri közvetlenül az üvegfelületet, így az kevésbé hűl át. Védi az ablakot a hideg széltől, és a közvetlen csapadéktól is, így elkerülhető az, hogy az ablakkeretbe jutott csapadék megfagyva kárt tegyen az ablak keretben (ez elsősorban fa ablak kereteknél fordulhat elő), vagy az üveg és az ablakkeret közötti illesztésekben. 

Nem is gondolnánk, de az ablak felületeken szökik el a hő nagy része, különösen igaz ez a régebbi nyílászárókkal szerelt családi házak esetében. Ezért mindenképpen jó szolgálatot tehet akár egy olcsóbb, hagyományos műanyag redőny, de nagyobb megtakarítás érhető el az új típusú műanyag redőnyökkel illetve az alumínium redőnyökkel

A redőny szerepe nyáron

Nyáron a redőny nem csak a napfénytől véd meg, hanem a kinti forróságtól is védi otthonunkat. A külső árnyékolók ugyanis kint melegednek fel, így nem keletkezik extra hő, amivel a lakásunkat "fűtjük". A belső árnyékolók, mint például a reluxa vagy a szalagfüggöny, azért nem teljesen jó megoldás, mert az már az ablakon belül helyezkedik, és a nap hatására felmelegedhetnek, ezáltal fűtik a helyiség levegőjét.

Ha klímaberendezéssel is rendelkezünk, akkor nyáron azáltal, hogy a redőny kint tartja a meleget, a klímánkat elegendő később is bekapcsolni, és kevesebb ideig járatni, így ezzel szintén spórolunk a villanyáram használatán.

A redőny olcsó megoldás

Ha nem szeretnénk, vagy nem tudjuk megengedni magunknak a komolyabb nyílászáró cserét, esetleg szigetelést, a redőnyök olcsó szigetelési megoldást kínálnak számunkra. Egy új típusú műanyag redőnnyel vagy a drágább alumínium redőnyökkel fűtési költségeink 10-15%-át is megtakaríthatjuk, tehát mindenképpen jelentősen érezhető hatást fejtenek ki, egy redőnnyel nem felszerelt ingatlanhoz képest.

Műanyag redőnyt vagy alumínium redőnyt válasszak?

Bár a redőny viszonylag olcsó, egy nyílászáró cseréhez képest mindenképpen kisebb beruházás, a jó minőségű termékek ára itt is lehet akár a csillagos ég. Ha a pénztárcánk engedi, mi mindenképpen az alumínium redőnyt javasoljuk, motoros mozgatási lehetőséggel. 

Az alumínium redőnyök esetén, a műanyag redőnyökkel ellentétben ugyanis a redőnylécekben extra szigetelő anyagok vannak, amelyek nemcsak a hangszigetelést, de a hőszigetelő képességet is javítja. Ez a vaskos szigetelő réteg mindenképpen sokat számít.

Kérjen árajánlatot redőnyszerelésre, ingyenes helyszíni felméréssel még ma, és spóroljon a rezsin azonnal!