A redőny, mint szigetelés - Mennyire szigetel a redőny?

FPRedőny Árnyékolástechnika FPRedőny Árnyékolástechnika :: 2022.03.07.

Mi is gyakran hangsúlyozzuk, hogy a redőnyök nem csak egyszerű árnyékolók, amelyek kívül tartják a napsugarakat és a kíváncsiskodó tekinteteket egyaránt, hanem komoly szerepük van az ingatlanok szigetelésében is. Ráadásul egész évben nagyszerűen elvégzik ezt a feladatukat is.

A redőnyök szerepe télen

Bár szerencsére a mai nyílászárók már megfelelő szigetelési értékekkel rendelkeznek, a hideg és szeles téli időszakokban azonban érezhetjük, hogy bizony az üvegfelületek kellemetlenül hidegek lehetnek. Ehhez társulhatnak olyan egyéb kellemetlen jelenségek, mint a páralecsapódás, amely a nem megfelelő szigeteléssel ellátott nyílászáróknál jelentkezik. A pára pedig nagyszerű táptalajt nyújt a baktériumoknak és penészgombáknak, amelyek nem csak esztétikai, de egészségügyi problémákat (asztma, allergia, Legionella-betegség) okozhatnak.

Ezért érdemes a nagy üvegfelületek elé redőnyt szereltetni, hiszen télen egy extra védelmi vonalat képeznek az üvegfelület előtt, ezáltal nem közvetlenül éri a hideg, fagyos levegő az üveget. A redőny felszerelésével csökkenthető az úgynevezett hőhíd jelenség, így kisebb felületen és lassabban cserélődik a hőmérséklet a kinti és benti légtér között. 

Ennek pedig nagyon pozitív hozadéka, hogy a redőny felszerelésével csökkenthető a rezsiköltség. Természetesen itt is elmondható, hogy az olcsóbb daraboknál kevésbé lesz látványos az eredmény, míg a komolyabb műanyag vagy akár alumínium redőnyöknél elérhető akár a 20-30%-os spórolás is.

A redőnyök szerepe nyáron

Bár már a fenti bekezdés is elegendő indok lehetne arra, hogy felszereltessünk otthonunk nyílászáróira redőnyöket, ám nem csak télen jutnak szerephez a redőnyök. Nyáron a lehúzott redőny mögött a helyiségek több fokkal hűvösebben tarthatók, hiszen a redőnyök kint tartják a napsugarakat és a hőt is. Ahogy télen megakadályozzák a fagyos levegő és az üvegfelület közvetlen érintkezését, úgy nyáron a forró levegőt képesek távol tartani. 

Ugyan csodát nem kell várni tőlük, nem fogunk tudni olyan eredményt elérni, mint a klímákkal, de jóval kellemesebb lehet a benti hőmérséklet, mint redőnyök nélkül. Valamint ne felejtsük el, ha van klímánk, akkor azzal is jelentősen spórolhatunk, hogy nem 30°C-os levegőt kell lehűteni, csak 24°C-osat. Kevesebb áram fogyasztás, kevesebb rezsiköltség, és kevésbé terheljük a klíma berendezést is, aminek így növelhető az élettartama.