Melyiket válasszam? Műanyag redőny vagy alumínium redőny?

FPRedőny Árnyékolástechnika FPRedőny Árnyékolástechnika :: 2022.03.07.

Ön már valószínűleg elhatározta, hogy szeretné nyílászáróit redőnyökkel ellátni, ám nem tudja pontosan, hogy milyen anyagból készült redőny lehet Ön számára az ideális választás? Ebben a bejegyzésben talán segíthetünk Önnek a döntés meghozásában.

Elöljáróban érdemes annyit tisztázni, hogy mindkét típus manapság már megfelelően szigetelnek a hőtől, fénytől és zajtól. A legnagyobb különbség a megbízhatóságban, a tartósságban, és az árban van.

Műanyag redőnyök

A műanyag redőnyök olcsó megoldást nyújtanak azok számára, akik szeretnék nyílászáróikat árnyékolóval ellátni, esetleg a régi, fa redőnyeiket szeretnék lecserélni modernebb, tartósabb megoldásra. A műanyag redőnyök között is megtaláljuk a nagyon olcsó, a közép-, és prémium kategóriájú termékeket is. Az olcsó húsnak, híg a leve itt is maximálisan igaznak bizonyul: az olcsó műanyag redőnyök élettartama mindössze 5 év, ráadásul nem is működnek megfelelően a mindennapos használat során, többször képesek elromlani és megbízhatatlanok, ezáltal sok bosszúságot okoznak a felhasználójuknak.

A közép és prémium kategóriás termékek átlag életkora 10-25 évet is elérheti, megbízhatóan működnek és jól szigetelnek a zajtól, a fénytől és a portól is.

Alumínium redőnyök

Az alumínium redőnyök belépő kategóriája nagyjából a prémium minőségű műanyag redőnyök árkategóriájánál kezdődik. Egyrészt az alapanyag ára miatt is több, de gyárilag is rengeteg kiegészítő kerül beléjük, ami megdobja a végösszeget. Az alumínium redőnyök mellett szól az is, hogy akár utólag is könnyen motorizálhatók, és nagyszerűen védenek a betörőktől is.

Mi alapján döntsek?

A redőny kiválasztásánál első sorban a pénztárcánk határozza meg a lehetőségeket:

  • ha spórolni szeretnénk, akkor a középkategóriájú műanyag redőnyök jelenthetik a megoldást, hiszen ezek megfelelő minőségűek, viszonylag hosszú élettartamúak is
  • ha belefér a keretünkbe, akkor prémium kategóriájú műanyag redőnyt, vagy alumínium redőnyt vásároljunk
  • ha az alumínium redőny mellett tesszük le a voksunkat egy minimális ráfordítással, már mozgató motorral is kérhető, így kényelmesebb lehet a kezelése